Jump to content
Cover for (Boken om) Min trädgård
Isbn: 978-91-8917-520-4
Publisher: Bokförlaget Tranan
Category:
Memoirs & Biography Literary essays House & Home
Accessible since: May 2020

E-book

(Boken om) Min trädgård

Ett par fröpåsar i morsdagspresent blev startskottet för Jamaica Kincaids passionerade trädgårdsintresse. På platsen där hon föddes, den karibiska ön Antigua, anlade man inte trädgårdar för njutningens skull. Där var växtligheten antingen vild eller förknippad med mat och arbete. Men så har Kincaid inte heller anlagt sin trädgård som de flesta andra. För henne har trädgården blivit ett sätt att tänka: i rabatterna finner hon spår av erövring och kolonialism, som hur växter liksom människor genom historien berövats såväl ursprung som namn.

Jamaica Kincaids trädgårdsbok är till lika delar essä, memoar och en entusiastisk odlares anteckningar. Med ett vindlande vackert språk som känns igen från hennes romaner berättar hon om sina favoritväxter och sina många misslyckanden, hon läser frökataloger och biografier över trädgårdsmästare, hon besöker Monets trädgård, åker till Kina för att samla fröer – och genom hela boken sätter hon själva idén om trädgården i ett större perspektiv.

»Den liknar inte någon annan trädgårdsbok jag läst.« Christel Kvant, Dagens Nyheter

Jamaica Kincaid (f.1949) är författare till romaner som Lucy, Min mors självbiografi och Annie John. Vid sidan av författarskapet är hon professor vid Harvard, men under sommarhalvåret lämnar hon ogärna trädgården i Vermont i nordöstra USA. Till den här svenska utgåvan, översatt av Niclas Nilsson, har hon skrivit ett nytt, exklusivt förord.


Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone